Frygisk halvslutning

by Kristoffer Brinch Kjeldby | April 17th, 2009

Begrebet frygisk halvslutning dækker over en bevægelse fra en subdominant sekst-akkord til en dominant-akkord i mol, her vist i e-mol:

frygisk

Den frygiske toneart, er som bekendt den toneart som man får ved at spille på de hvide tangenter opad fra tonen e. Det særlige kendetegn med den frygiske toneart er derfor det halvtonetrin der befinder sig mellem e og f, altså mellem 1. og 2. trin.

Den eneste anden kirketoneart der har dette halvtonetrin er lokrisk – men da denne skala samtidig har en formindsket treklang som tonika, er den i klassisk sammenhæng mest af teoretisk betydning.

Det ‘frygiske’ i en frygisk halvslutning er den bevægelse der sker i bassen, hvor subdominantens terst bevæger sig en halv tone ned til dominantens grundtone. Denne bevægelse er – set ‘udfra’ dominanten – en frygisk bevægelse fra 2. til 1. trin. Det er derfor at den frygiske halvslutning kun findes i mol – ellers ville subdominanten være dur, og bevægelsen ville ikke være et halvtonetrin.

Til sidst er det værd at bemærke at subdominantakkorden i klassisk firstemmig sats skal kvintfordobles for at få den bedste stemmeføring.

Share

Skriv en kommentar


En lille test: Tyd de to utydelige ord nedenunder før du gemmer din kommentar.


 

Forklaring: Jeg modtager tit reklamekommentarer, som er sendt automatisk af en computer. Ved at tyder de to ord utydelige ord, beviser du at du er menneske!


Optagelsesprøve

Tips til optagelsesprøven på musikvidenskab:

 Selve prøven
 Øvelser i bladsang
 Forberedelse til hørelære

Hent mit speciale

Meissonier: Young Man Writing

Lakoff og Johnsons metaforteori og musikalsk terminologi

En undersøgelse af forholdet mellem sprog og oplevelse i forbindelse med beskrivelsen og analysen af det klassisk/romantiske repertoire

Da jeg skrev speciale samlede jeg løbende litteraturforslag, noter og forskellige ideer på bloggen Cognitive Semantics and Music

Download PDF   Download PDF

Andet

Blogroll

Danske universiteter

Konservatorier

Tilføj til favoritter

http://www.musikvidenskab.dk

Søg

Arkiv