Engelskhorn – englenes horn

by Kristoffer Brinch Kjeldby | June 23rd, 2009

Du har måske hørt at engelskhornet hverken er engelsk eller et horn. Men hvor kommer navnet så fra?

Et engelskhorn er i familie med oboen, men stemmer en kvint under, og er derfor cirka en tredjedel længere. Engelskhornet er, også ligesom oboen medlem, af træblæserfamilien, fordi den – ikke overraskende – er lavet af træ (i hvert fald for det meste).

Engelskhorn

For et utrænet øje, som f.eks. mit, ligner et engelskhorn såmen også obo, bortset fra at den har et kugleformet schallstykke (tragten forneden hvor lyden kommer ud), hvor imod oboens schallstykke er konisk, altså tragtformet. På tysk hedder dette kugleformede schallstykke en Liebesfuß (kærlighedsfod), fordi den stammer et andet instrument i obofamilien, Oboe d’amore, der havde en meget kærlig klang.

Engelskhornet begynder at optræde i symfoniorkesteret igennem 1800-tallet, hvor det er typisk en oboist der spiller engelskhorn. De to instrumenter er nemlig meget ens at spille på, både fordi grebene er ens, og fordi engelskhornet, ligesom oboen, er dobbeltbladet, hvilket betyder at lyden frembringes af to træblade de svinger mod hinanden.
 Dobbelbladet

Tilbage til navnet. På tysk hedder et engelskhorn Englischhorn, på engelsk hedder det english horn, og på fransk kaldes instrumentet cor anglais. Der er altså god enighed om at instrumentet kommer fra England, hvilket er lidt sært, da instrumentet stammer fra barokkens centraleuropa. Navnet stammer fra det tyske engellisches Horn, der betyder engelsk horn i betydningen engel-sk. Man synes nemlig at engelskhornet lignede de horn som engle spillede på, når de optrådte på malerier.

Engelskhorn

Det engel-ske horn er så med tiden blevet et engelsk horn, hvilket jo også er en meget oplagt misforståelse – en misforståelse der er blevet hængende. I parantes kan nævnes at det “normal” horn, valdhornet, på engelsk hedder french horn, bare for at gøre forvirringen total. Men det er en anden historie.

Share

Skriv en kommentar


En lille test: Tyd de to utydelige ord nedenunder før du gemmer din kommentar.


 

Forklaring: Jeg modtager tit reklamekommentarer, som er sendt automatisk af en computer. Ved at tyder de to ord utydelige ord, beviser du at du er menneske!


Optagelsesprøve

Tips til optagelsesprøven på musikvidenskab:

 Selve prøven
 Øvelser i bladsang
 Forberedelse til hørelære

Hent mit speciale

Meissonier: Young Man Writing

Lakoff og Johnsons metaforteori og musikalsk terminologi

En undersøgelse af forholdet mellem sprog og oplevelse i forbindelse med beskrivelsen og analysen af det klassisk/romantiske repertoire

Da jeg skrev speciale samlede jeg løbende litteraturforslag, noter og forskellige ideer på bloggen Cognitive Semantics and Music

Download PDF   Download PDF

Andet

Blogroll

Danske universiteter

Konservatorier

Tilføj til favoritter

http://www.musikvidenskab.dk

Søg

Arkiv