by Kristoffer Brinch Kjeldby | August 9th, 2009
Næste weekend deltager jeg i konferencen ESCOM 2009 som afholdes i Finland. Konferencen er arrangeret af European Society for the Cognitive Research of Music og Jyväskylä universitet, og løber fra den 12. til den 16. august. Desværre kan jeg kun være der de sidste to dage.
Konferencen handler om kognitiv musikforskning, og med fem parallelle fordragrækker fra morgen til aften er der noget for en hver smag. Kognitiv musikforskning er et samlebegreb for forskning indenfor musik og det menneskelige forståelsessapparat. Det handler f.eks. om hvordan mennesker forstå musik – altså hvorfor musik, som et abstrakt mønster af lyde, overhovedet giver mening for is.
Blandt andet er der fordragsrækker om cross-modality. Begrebet dækker om hvordan erfaringer fra forskellige sanser spiller sammen, f.eks. hvordan lyd kan opleves som noget visuel; noget som den russiske komponist Alexander Scriabin (1872-1915) eksperimenterede med helt konkret, med ideen om lysklaveret, hvor hver tone svarer til en bestemt farve:
Nu om dage foregår forskningen på et andet plan, men nogle forskere mener at musik delvist forståes gennem ikke-auditive oplevelser – f.eks. at mennesker har en grundlæggende kropslig forståelse af rytme, der bruges på tværs af sanserne, således at vi tale om rytme både som noget visuelt og musikalsk, men ivirkeligheden trække på den samme grundlæggende kropslige forståelse af rytme. Det kan forklares hvorfor rytmer beskrives som hurtige og intense eller langsomme og afslappede, og hvorfor musik rytmisk eller musik med en markant rytme kan få os til at danse, og virker motiverende på sportsudøvere.
Det er en ide, som ligger tæt op af det emne jeg har skrevet speciale om, nemlig forholdet mellem hvordan vi hører musik og hvordan vi beskriver musik sprogligt: Ofte beskriver vi nemlig musik med termer, der stammer fra andre sanser, f.eks. kan vi sige at et stykke musik er mørk, en klangfarve er lys, eller at en rytme slæber sig af sted. Og det var en af de ting mit speciale handlede om.
Jeg glæder mig rigtig meget, og jeg skal nok skrive et udførligt indlæg om konferencen når jeg kommer hjem …