Dansk sang

by Kristoffer Brinch Kjeldby | June 5th, 2010

Hver måned lægger Det  Kongelige Bibliotek en ny artikel på deres hjemmeside, hvori månedens sang gennemgås. Månedens sang er en dansk sang – typisk en populær fællessang fra Højskolesangbogen. Denne måneds sang er Danmark, nu blunder den lyse nat – og artiklen er skrevet af mig.

Traditionen med månedens sang startede allerede i 2008 i anledning af Sangens År. I 2009 fokuserede Det Kongelige Bibliotek udelukkende på Carl Nielsen sange. Dette skete i anledning af færdiggørelsen af Carl Nielsen Udgaven – udgivelsen af Carl Nielsens samlede værker. I år er temaet årstidssange.

Billedet forestiller den kun 17-årige Peter Willemoes ombord på Flådebatteri nr. 1. under Slaget på Reden i 1801 og er malet af Christian Mølbech.
Fællessangens oprindelsen

Ifølge overleveringen blev den danske fællessangstradition grundlagt den 17. oktober 1838. Her holdt N.F.S. Grundtvig sit 34. Mands Minde-fordrag – en fordragsrække om Danmarks historie i perioden fra 1788. Da han fortalte om søhelten Peter Willemoes brød tilhørerne spontant ud i sang med Kommer hid, I piger små –  en sang med tekst af Grundtvig selv, der netop fortæller historien om den unge søhelt der faldt i 1808.

Der findes håndbøger hvor man kan finde artikler om de enkelte danske sange – f.eks. Sanghåndbogen, der gennemgår samtlige sange i Højskolesangbogen én for én.

Men Det Kongelige Biblioteks artikler er langt mere detaljerede. Og da der efterhånden er artikler om 30 af de mest sungne danske sange, er der tale om et ret omfattende ‘kompendium’ over historierne bag de enkelte sange. Her er en oversigt:

Share

2 Responses to “Dansk sang”

Skriv en kommentar


En lille test: Tyd de to utydelige ord nedenunder før du gemmer din kommentar.


 

Forklaring: Jeg modtager tit reklamekommentarer, som er sendt automatisk af en computer. Ved at tyder de to ord utydelige ord, beviser du at du er menneske!


Optagelsesprøve

Tips til optagelsesprøven på musikvidenskab:

 Selve prøven
 Øvelser i bladsang
 Forberedelse til hørelære

Hent mit speciale

Meissonier: Young Man Writing

Lakoff og Johnsons metaforteori og musikalsk terminologi

En undersøgelse af forholdet mellem sprog og oplevelse i forbindelse med beskrivelsen og analysen af det klassisk/romantiske repertoire

Da jeg skrev speciale samlede jeg løbende litteraturforslag, noter og forskellige ideer på bloggen Cognitive Semantics and Music

Download PDF   Download PDF

Andet

Blogroll

Danske universiteter

Konservatorier

Tilføj til favoritter

http://www.musikvidenskab.dk

Søg

Arkiv