Månedens sang er en børnesang

by Kristoffer Brinch Kjeldby | July 5th, 2011

Musik- og Teaterafdelingen på Det Kongelige Bibliotek fortsætter i 2011 artikelserien Månedens Sang – i år med temaet børnesange. Det betyder at vi hver måned gennemgår en mere eller mindre kendt dansk børnesang.

Die Sonntagsschule malet af Ludwig von Passauer i 1835
Danske børnesange 

Det er ikke ligegyldigt hvilke sange man ‘hælder’ i sit barns øre – de har en tendens til at følge barnet hele livet igennem, så man skulle gerne finde nogle gode nogle! Heldigvis har mange fremragende danske digtere og komponister været opmærksomme på dette igen-nem tiderne. Det betyder at vi har rigtig mange rigtig gode børnesange på dansk. Det er derfor naturligt at en del børnesange – f.eks. af komponister som C.E.F. Weyse eller Carl Nielsen – også synges af voksne. En sang som ‘I østen stiger solen op’ er f.eks. oprindelig tænkt som en børnesang.

Børnesange er et spændende emne: Hver tidsalder har haft sine egne forstillinger om barn-dommen og om hvordan barnets skulle opdrages. Og disse ideer er ofte ganske synlige i samtidens børnesange. Man kan høre udviklingen i opfattesen af barnet i tiderns skiftende børnesange.

Men ud over at være et vindue til barndommens historie er børnesange også spænd-ende fordi mange af os har et nært forhold til et udvalg af disse sange: Mon ikke mange har det sådan at de børnesange som vi lærte som små stadig betyder meget for os? Det gør de i hvert fald for mig!

For at skabe overblik over alle de sangartikler der ligger på Det Kongelige Biblioteks hjemme-side, har jeg opdateret listen fra sidste sommer. Børnesangene er skrevet med fed og har en lille *

Share

Skriv en kommentar


En lille test: Tyd de to utydelige ord nedenunder før du gemmer din kommentar.


 

Forklaring: Jeg modtager tit reklamekommentarer, som er sendt automatisk af en computer. Ved at tyder de to ord utydelige ord, beviser du at du er menneske!


Optagelsesprøve

Tips til optagelsesprøven på musikvidenskab:

 Selve prøven
 Øvelser i bladsang
 Forberedelse til hørelære

Hent mit speciale

Meissonier: Young Man Writing

Lakoff og Johnsons metaforteori og musikalsk terminologi

En undersøgelse af forholdet mellem sprog og oplevelse i forbindelse med beskrivelsen og analysen af det klassisk/romantiske repertoire

Da jeg skrev speciale samlede jeg løbende litteraturforslag, noter og forskellige ideer på bloggen Cognitive Semantics and Music

Download PDF   Download PDF

Andet

Blogroll

Danske universiteter

Konservatorier

Tilføj til favoritter

http://www.musikvidenskab.dk

Søg

Arkiv