Sådan følger du en folkevise

by Kristoffer Brinch Kjeldby | June 19th, 2010

Jeg er i gang med at skrive en kort artikel om en af sommerens populære sange til Det Kongelige Biblioteks hjemmeside. Valget er faldet på en dansk folkevise; jeg kan desværre ikke afsløre hvilken en, da det er top secret. Men jeg kan fortælle lidt om min arbejdsmetode.

OttoBache: De sammensvorne rider fra Finderup lade efter mordet på Erik Klipping 1286
Oprindelse

For langt de fleste folkeviser gælder at man ikke kender melodien og/eller tekstens ophav: I ordet ‘folkevise’ ligger blandt andet at visen er fundet hos ‘folket’; hvem det så i øvrigt er, og ikke blandt en eller andet komponists skriblerier. Hvor folkeviserne oprindelig kommer fra er omdiskuteret.

Men ofte har en folkevise også levet en omtumlet tilværelse efter den først blev skrevet ned. Det kan være ret spændende at følge denne del af en folkevises rejse, og faktisk også forholdsvist nemt:

Hvis visen står i Højskolesangbogen starter jeg med Sanghåndbogen af Karen Bjerre (red.). Den indeholder cirka en side om hver sang i Højskolebogen, primært omkring teksten.

Man kan også se om visen står i Danmarks gamle Folkeviser (DgF). Dette centrale værk indenfor danske folkeviser fylder 12 bind inklusiv registerbind. Svend Grundtvig, søn af N.F.S. Grundtvig startede arbejdet med værket i 1853 men værket blev først færdiggjort over 120 år efter! Danmarks gamle Folkeviser rummer 539 viser, ofte i mange varianter, nummereret DgF 1 – DgF 539.

Man kan også finde en gennemgang af en stor mængde folkeviser i Nils Schiørrings doktorafhandling fra 1950: Det 16. og 17. århundredes verdslige danske visesang. Afhandlingen indeholder blandt andet oplysninger om hvornår og hvor hver enkel tidligere er trykt.

Udfra de overstående værker er det muligt at finde ud af hvor en given folkevise første gang er blevet trykt. Typisk er der tale om en af de tidlige visesamlinger, hvoraf der specielt bør nævnes tre, der hver i sær bygger videre på den foregående: Anders Sørensen Vedels Hundredvisebog fra 1591, Peder Syvs 200 Viser om Konger, Kæmper og andre fra 1695, og Udvalgte Danske Viser fra Middelalderen af Nyerup og Rahbek (1812-14). Nogle af disse værker ligger skannet ind på Google Books – ellers må man en tur på biblioteket, hvilket altid er en fornøjelse!

Rigtig god jagt!

Share

One Response to “Sådan følger du en folkevise”

  1. Så er den lagt online – det er “Jeg gik mig ud en sommerdag”. Den ligger her: http://www.kb.dk/da/nb/tema/fokus/mdrsang/jeg_gik_mig_ud_en_sommerdag.html

Skriv en kommentar


En lille test: Tyd de to utydelige ord nedenunder før du gemmer din kommentar.


 

Forklaring: Jeg modtager tit reklamekommentarer, som er sendt automatisk af en computer. Ved at tyder de to ord utydelige ord, beviser du at du er menneske!


Optagelsesprøve

Tips til optagelsesprøven på musikvidenskab:

 Selve prøven
 Øvelser i bladsang
 Forberedelse til hørelære

Hent mit speciale

Meissonier: Young Man Writing

Lakoff og Johnsons metaforteori og musikalsk terminologi

En undersøgelse af forholdet mellem sprog og oplevelse i forbindelse med beskrivelsen og analysen af det klassisk/romantiske repertoire

Da jeg skrev speciale samlede jeg løbende litteraturforslag, noter og forskellige ideer på bloggen Cognitive Semantics and Music

Download PDF   Download PDF

Andet

Blogroll

Danske universiteter

Konservatorier

Tilføj til favoritter

http://www.musikvidenskab.dk

Søg

Arkiv